SPOH ARTS

SPOH ARTS staat voor Social Psychology | Oral Hygiene | Advice | Research | Training | Supervision en is een initiatief van Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven.

Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven is werkzaam als zelfstandig psycholoog, mondhygiënist en onderzoeker. Op het gebied van mondzorg is zij (inter)nationaal in advies- en onderzoeksfuncties betrokken bij promotie en preventie-maatregelen, voorlichting en gedragsverandering. Zij heeft veel kennis van en jarenlange ervaring met vraagstukken en onderzoek op het raakvlakgebied van de sociale psychologie en preventieve mondzorg. Veelzijdig en bevlogen is dr. Yvonne Buunk-Werkhoven over deze en aanverwante onderwerpen inzetbaar als wetenschappelijk adviseur, (praktijkgerichte) onderzoeker, trainer, supervisor en spreker van SPOH ARTS.

Samen met dr. Pieternel Dijkstra schrijft zij een boek (doelgroep professie; werktitel ‘effectieve preventieve mondzorg’). Met prof. dr. Arie Dijkstra (Rijksuniversiteit Groningen) heeft zij een hoofdstuk geschreven voor het boek: ‘Planned Behavior: Theory, Applications and Perspectives’. Voor de betrouwbaarheid en validiteit van de MondiX® zijn onder een representatieve groep van ruim 1450 Nederlanders gegevens verzameld. De normgegevens vormen de basis voor de digitale index, waarmee mondhygiënegedrag van individuen en groepen kan worden vastgesteld en geëvalueerd. Voorts doet zij onderzoek naar het belang van mondzorg-gedrag als onderdeel van de algemene gezondheid, aantrekkelijkheid, en over de sociaal maatschappelijke context ervan, o.a. op Curacao (Universiteit van Curacao).

Doel van de SPOH ARTS website

Mensen met een pijnlijk of slecht gebit kauwen en praten moeilijk, wat lelijk oogt, en ze ervaren een flinke handicap in de communicatie. Daarnaast is het gebit een centraal aspect van de eerste indruk. Een onverzorgd en lelijk gebit roept, vaak onbewust, afkeer en irritatie op. Iemand bij wie een voortand ontbreekt kan nog zo aardig zijn of er nog zo leuk uitzien, hij of zij wordt bij de eerste aanblik meteen afgewezen, of als asociaal gezien. Maar ook verkleurde tanden of  ‘fietsenrekjes’ en ‘centenbakjes’ komen niet bepaald aantrekkelijk over. En iemand die uit zijn of haar mond ruikt, roept op zijn minst een lichte vorm van aversie of zelfs walging op. Dat laatste behoeft geen nadere toelichting. Het belang van een gezonde mond en een fraai gebit in de interpersoonlijke omgang wordt drastisch onderschat. Deze website dient als aanvulling op de werkzaamheden van Yvonne Buunk-Werkhoven en is tevens een portfolio met de publicaties van haar onderzoeken, interviews, nominaties etc.